Beefy Boxes and Bandwidth Generously Provided by pair Networks
No such thing as a small change
 
PerlMonks  

Re^2: OpenMPI and Perl

by spadacciniweb (Deacon)
on Nov 19, 2009 at 15:32 UTC ( #808181=note: print w/ replies, xml ) Need Help??


in reply to Re: OpenMPI and Perl
in thread OpenMPI and Perl

I have downloaded module from CPAN, and build with

perl Makefile.PL make make install

I haven't seen any warnings or errors.
However, I am recompiling the OpenMPI lib as almut has suggested.

thank you,
Mariano

(($_="Mzz ojjdloobnf jt uvy5502383")=~y~b-zg2-5c96-81~a-z0-9~s)=~s~~~s; print


Comment on Re^2: OpenMPI and Perl
Download Code
Re^3: OpenMPI and Perl
by spadacciniweb (Deacon) on Nov 24, 2009 at 15:50 UTC
    Few later, update this question...

    As almut has written, I have recompiled OpenMPI lib, and it fix the problem.

    Thank you,
    Mariano

    (($_="Mzz ojjdloobnf jt uvy5502383")=~y~b-zg2-5c96-81~a-z0-9~s)=~s~~~s; print

      I am having the same problem as tux300181 (it seems to be reported a bit recently) However none of the published fixes appear to be working.

      The symptom is:
      [vlad@bd01 Parallel-MPI-Simple-0.03]$ make test PERL_DL_NONLAZY=1 /usr/bin/perl "-Iblib/lib" "-Iblib/arch" test.pl Can't load 'blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.so' for module P +arallel::MPI::Simple: blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.so: u +ndefined symbol: ompi_mpi_char at /usr/lib64/perl5/5.10.0/x86_64-linu +x-thread-multi/DynaLoader.pm line 203. at ic.pl line 3
      This appears to be a loader problem, although I am not sure, any assistance is greatly appreciated.
      What I did:
      perl Makefile.PL CC=mpicc CCFLAGS="-lopenmpi -m64 -L/usr/local/lib/ope +nmpi -L/usr/local/lib/" LIB=/usr/local/lib [vlad@bd01 Parallel-MPI-Simple-0.03]$ make mpicc -c -lopenmpi -m64 -L/usr/local/lib/openmpi -L/usr/local/lib/ - +O2 -g -pipe -Wall -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fexceptions -fstack-protec +tor --param=ssp-buffer-size=4 -m64 -mtune=generic -DVERSION=\"0.03\ +" -DXS_VERSION=\"0.03\" -fPIC "-I/usr/lib64/perl5/5.10.0/x86_64-linux +-thread-multi/CORE" Simple.c Simple.xs: In function ‘_Gather’: Simple.xs:131: warning: null argument where non-null required (argumen +t 3) Simple.xs:124: warning: unused variable ‘rank’ Simple.xs: In function ‘_Comm_split’: Simple.xs:204: warning: unused variable ‘realcolour’ Simple.c: In function ‘Finalize’: Simple.xs:111: warning: control reaches end of non-void function Simple.c: In function ‘Barrier’: Simple.xs:106: warning: control reaches end of non-void function Simple.c: In function ‘Init’: Simple.xs:82: warning: control reaches end of non-void function Simple.c: In function ‘_Gather’: Simple.xs:160: warning: ‘buf_lens’ may be used uninitialized in this f +unction Running Mkbootstrap for Parallel::MPI::Simple () chmod 644 Simple.bs rm -f blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.so gcc -shared -O2 -g -pipe -Wall -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fexceptions - +fstack-protector --param=ssp-buffer-size=4 -m64 -mtune=generic Simple +.o -o blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.so \ \ chmod 755 blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.so cp Simple.bs blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.bs chmod 644 blib/arch/auto/Parallel/MPI/Simple/Simple.bs Manifying blib/man3/Parallel::MPI::Simple.3pm
      These warnings appear harmless enough... However make test fails as described above.
      Background:
      - using openmpi 1.4.1 which seems to run the examples ok. - ldconfig output is: vlad@bd01 Parallel-MPI-Simple-0.03]$ ldconfig -p | grep mpi libopenmpi_malloc.so.0 (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libopenmpi +_malloc.so.0 libopenmpi_malloc.so (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libopenmpi_m +alloc.so libmpi_f90.so.0 (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi_f90.so.0 libmpi_f90.so (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi_f90.so libmpi_f77.so.0 (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi_f77.so.0 libmpi_f77.so (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi_f77.so libmpi_cxx.so.0 (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi_cxx.so.0 libmpi_cxx.so (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi_cxx.so libmpi.so.0 (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi.so.0 libmpi.so (libc6,x86-64) => /usr/local/lib/libmpi.so libexempi.so.3 (libc6,x86-64) => /usr/lib64/libexempi.so.3 - libmpi.so defines the symbol openmpi_mpi_char: [[vlad@bd01 Parallel-MPI-Simple-0.03]$ objdump -tT /usr/local/lib/libm +pi.so.0 | grep mpi_char 0000000000296920 g O .data 0000000000000200 ompi_m +pi_char 0000000000296b20 g O .data 0000000000000200 ompi_m +pi_character 0000000000296b20 g DO .data 0000000000000200 Base ompi_m +pi_character 0000000000296920 g DO .data 0000000000000200 Base ompi_m +pi_char - However the file Simple.so does not appear to look for this lib: [vlad@bd01 Parallel-MPI-Simple-0.03]$ ldd blib/arch/auto/Parallel +/MPI/Simple/Simple.so linux-vdso.so.1 => (0x00007fffaa1fe000) libc.so.6 => /lib64/libc.so.6 (0x00007fcaa1ae4000) /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 (0x0000003da7a00000) System is FC10 x86_64
      What am I missing?
        Use absolute paths, as in -l/full/path/to/some/libmpi.so and make sure the file appears when you do make (in what you've posted, the file doesn't appear).
        I tried it on FC6, and it installed with no problems. It seems to me that since the problem is with a shared file, you want to try a static install. The author even encourages a static install, at least for Storable.

        For OpenMPI, I used

        ./configure --disable-shared --enable-static --with-gnu-ld
        to configure it. I manually downloaded and installed Parallel::MPI::Simple and had no problems.

Log In?
Username:
Password:

What's my password?
Create A New User
Node Status?
node history
Node Type: note [id://808181]
help
Chatterbox?
and the web crawler heard nothing...

How do I use this? | Other CB clients
Other Users?
Others rifling through the Monastery: (15)
As of 2014-07-31 13:29 GMT
Sections?
Information?
Find Nodes?
Leftovers?
    Voting Booth?

    My favorite superfluous repetitious redundant duplicative phrase is:









    Results (248 votes), past polls